Na Živej krížovej ceste v centre očakávajú tisícky veriacich

03.04.2012 Prešov

Prešov 3. apríla (TASR) – Organizátori Živej krížovej cesty, ktorá sa bude konať 6. apríla v Prešove, očakávajú, že príbeh o ukrižovaní Ježiša si príde pozrieť niekoľko tisíc ľudí. Udalosti Veľkého piatka si takýmto spôsobom veriaci z Prešova pripomenú už po piaty raz.
História tohto podujatia sa začala písať pred piatimi rokmi v mestskej časti Nižná Šebastová, a to zásluhou amatérskych hercov z tamojšej farnosti. Keďže záujem veriacich rástol, rozhodli sa organizátori v roku 2010 prijať pozvanie prešovskej radnice a príbeh umučenia Krista preniesli do centra metropoly Šariša.
Cieľom Živej krížovej cesty je podľa organizátorov pomôcť ľuďom bližšie a realistickejšie prežívať udalosti Veľkého piatka a duchovnej hĺbky celej Veľkej noci. „V dnešnej hektickej dobe je veľmi dôležité šíriť posolstvo pokoja a nádeje. A my chceme byť takýmto prostriedkom v uliciach mesta. Nie je to len emotívne stvárnenie, ale dôraz kladieme hlavne na hĺbku a silu posolstva Veľkého piatka v kontexte celého trojdnia Veľkej noci,“ povedal Marek Marcin, ktorý stvárňuje úlohu trpiaceho Krista.
Zdôraznil, že ľuďom chcú priblížiť krížovú cestu, aby mali možnosť vytvoriť si predstavu, aké to asi bolo. Podľa neho je dôležité, aby toto historické posolstvo a odkaz Ježiša vnímali nielen očami, ale hlavne srdcom. Autentickú atmosféru priblíži divákom celkom 50 hercov z farnosti Nižná Šebastová.
Organizátori odhadujú, že ich Živú krížovú cestu doteraz videlo viac ako 10.000 ľudí. Herci budú mať oblečené repliky dobových kostýmov a nebudú použité takmer žiadne kulisy. Využijú len nevyhnutné technické pomôcky – kríže, laná a ostatný materiál na autentickejšie stvárnenie udalosti. Živá krížová cesta sa začne v piatok (6.4.) o 10.00 h pred budovou prešovskej radnice.
 

Vyberte región